Assalamualaikum semua!
I'm back! Hebat kan??? Haha.. Kite tengok kan aje pencapaian nak menulis ni yer.. Kihkih..
Tengah lapar2 ni terasa nak #throwback makan2 masa #ZahrahVisitLombok sempena #7thAnniversaryLombok2018 yang lepas pulak lah yerπππ
Ini koleksi yang kami sempat makan, dibawa oleh Mas Adi dan Mas Caweng...
Start JJCM di Lombok dengan Nasi Balap Puyung.. Awal2 lagi adi dah bagitau, makanan ni agak pedas, tapi pasti disukai abang dan kakak!! π
π
π
Set Nasi Balap Puyung...
Awalnya kami sangka ni burung puyuh sbb kecik bangat size ya.. Mmg seorang seetor ayam ni dia bagi. Tapi rupanya kat sana memang diorg masak ayam time Kecik2 lagi.. So ayam besar selalunya untuk lauk2 tertentu jela.. Btw yang pedas sangat sebelah kiri tu yer. Macam sambal la tu.. Pedas gilos πΆ️πΆ️πΆ️
Kalau nak cari kedai ni, boleh cari signboard ni yer. Kedai yang saya makan sebelah kedai ni.. Haha..
Ini pulak another port untuk lunch jugak. Kami dibawa oleh Caweng hari ke-2 di Lombok.. Caweng bawak kami ke Nasi Ayam Taliwang di kedai Taliwang Ayam Nyaman, area bandar Mataram if not mistaken (u all double check dgn Pak Google or Uncle Waze la yer)
Kat sini kena order sendiri lauk2 yang nak, tapi signature dish Ayam Taliwang tula.. Sos dia pedas jugak, tapi still under control laπ€£π€£π€£
Set Lunch yang kami order...siap dgn telur dadar..
Ayam Taliwang 2 ekoq
Terung Pelecing.. Terung dia pun Kecik2 je size ya..
Day 3 & 4 kami makan di Gili Trawangan je.. Makan nasi berlauk yang ada kat area pulau.. Lauk2 lebih kurang dgn Msia je.. Ktorg pun makan lauk sama je dua hari tu.. Tekak tak berapa nak makan Western ke ape, nak cari nasi je.. And nak jalan jauh x larat, so pergi kedai yang sama je..
Boring kan??? Hahaπππ
OK lah, kasi best sikit, hari last before departure, kami singgah makan Sate Rembiga di warung Ibu Sinnaseh.. Segala jenis sate ada tapi xsempat snap gambar sbb kelaparan dan kepedasan..
Gambar ni je yang ada..
Kami rasa sate Rembiga (lembu) dengan sate hati je. Amek sekali nasi Impit untuk hilangkan rasa pedas berdesing tu. Serius pedas u all! Tapi sedap, janji! Sate pun size Kecik2 je senang nak ngap..
Ni contoh gambar sate kat sana, my office mate belikan I masa dia ke Lombok, even dari kedai lain tapi lebih kurang sama je rasa dia.. Dapatlah lepaskan rindu mknn sanaπππ
Tinggal sikit je bagi kawan2 ofis rasa jugak sikit..
Korang kena cuba tau kalau ke Lombok..
OK, then.. Dinner pulak.. Pun boring jugak nak citer sebab ktorg ni sejenis yang malas nak cari sendiri makanan.. I ols malam2 mmg x lalu makan sbb dah penat sgt siang tu berjalan kan..
So first night di Senggigi tu kami amek hotel room service je..memang penat x larat nak keluar.. So makanlah kami Maggie dan Pizza je.. Janji kenyang sikit nak tido kan.. Gambar xde.. Kihkih..
Tapi, malam kedua Caweng bwk kami makan seafood kat area Senggigi. Asalnya nak makan jagung bakar sambil tgk π tapi tak bernasib baik sebab hujan, since Sunset pun x nmpk, so makan dalam restoran jela..
Ni nama kedai kalau u all nak cari yer.. Cari sendiri dlm wazeπππ
Sampai je org tak ramai lagi, Pilih2 fresh seafood, so ini makan dia!
Sotong bakar macam sate kan..
Udang bakar pulak..
Rasanya ada amek ikan bakar tapi x jumpa pulak gambar.. Haha.. Korang bayangkan jela yer rupa ikan bakar yang dilapah tu.. Kihkih..
Kangkung Pelecing.. Ok la not bad rasa dia, tapi awas pedas yer..
Ini kuah2 sos utk segala yang dibakar tu.. Memang kat sana diasingkan setiap jenis π tu.. Ada kicap, garlic, chili and satu lagi x sure/ingatπππ
Saje je amek gambar air mineral ni.. Sebab kalau korg nak tau, kat sana memang air mineral Narmada je yang ktorg jumpa.. Hihi..
Malam last di Lombok, tak makan! Eh, xmakan time malam, tapi petang.. After asar tu kami keluar jalan2 kat Gili Trawangan tapi hujan lebat pulak, so naik kuda pergi resort sebelah (jauh jugak lah sebenarnya) makan kat resort je sementara tunggu hujan reda nak balik bilik semula..
Dah pening kena hujan dgn naik kereta kuda, so nak amek gambar mknn pun x larat, gambar air je ada π π π
See! Narmada in different packagingπππ
Plan asal lepas maghrib kat bilik nak keluar balik and pergi tgk pasar tepi pantai Gili ni, tapi Zahrah macam dedar sikit maybe sbb kena hujan kot. So duduk bilik jela tido. Takde rezeki nak try jagung bakar di Lombok.. Huhuπ£π£π£
Begitulah cerita JJCM kami di Lombok. Breakfast taklah consider JJCM sbb makanan mmg disediakan hotel je.. Haha..
2pagi di Senggigi and 1pagi ni Gili..
Breakfast not so much or varieties of food pun yang ada. So mostly dapat rasa lah makanan yang ada..
Mem Kecik tengah makan cereal.. Tu jela yang dia nak makan.. Mane lah tak cekeding badanπππ
Tengok mak dia menikmati makanan.. Haha..
Ni antara makanan yang Ibu zahrah amek di senggigi.. Tunjuk sepinggang jela. Lain2 buah, air kuih2 mcm biasa.. Janji kenyang sebelum sambung jalan kan..
Ni pulak mknn kat Gili, lagi sikit mknn dia ada.. Plus, ada bhgn non-halal and according to staff there, diorg masak asing. So, kita husnuzon la yer. Tawakal jela.. InshaaAllah dijauhkan dari yang haram..
Last but not least, our welcome fruits di Senggigi on our first day kat Lombok, dapat makan manggis! Yeay!!
Ni je yang free (selain mineral water) kat bilik hotel tu yer, lain2 semua kena bayar including cekedis. Bayangkan bwk anak kecik yang pantang tgk jajan, beribu rupiah jugak lah abes beli jajan kat hotel je punπ€¦♀️π€¦♀️π€¦♀️
So nak tau total lost utk makan di Lombok..
Here u go!
1. Welcome drink n food by hotel - free
2. Jajan2 di hotel - IDR58.000
3. Pizza Room Service - IDR93.000
4. Seafood Bakar Warung Menega - lupa pulakπππ
5. Dinner at Ombak Sunset, Gili - IDR218.000
6. Bihun Goreng + Nasi Goreng + Telur + Ayam Goreng + Sosej - Room package
7. Kueh Teow Goreng + Baked bean + hashbrown - Room package
8. Nasi Balap Puyung - IDR72.000
9. Sate Rembiga Ibu Sinnaseh - IDR145.000
10. Nasi Ayam Taliwang - IDR248.000
11. Lunch at Gili Trawangan (2x) - IDR240.000
TOTAL COST - IDR 1.2million
Awas! Again!
Nasi Balap Puyung dan Sate Rembiga super pedas! Berdesing π makan pedas πΆ okey! Tapi tu yang sedap, berpeluh makan.. Hahaπππ
OK now, saya lapar!
Chow duluπ€£π€£π€£
xoxo,
Ibu ZNI
No comments:
Post a Comment