Saturday, December 31, 2011

Thursday, December 29, 2011

Cerita Ibu ~ diSaat-Saat Kelahiran

Assalamualaikum mommies...
Macam mana? Sihat? Letih?hehe..

Alhamdulillah..
Kandungan saya sudah 9bulan ketika ini..masih menunggu saat untuk melahirkan MyLilKechik..kalau ikutkan due date, I've less than 10days before delivery..nervous sgt2 ok..tapi at the same time x sabar nak 'first date' jumpa si kecil..huhu..

Sakit2 badan??
Skrg ni, terasa badan sgt2 la berat..kaki pun dh bengkak sgt2..especially balik dr jalan2 kat ikea ngn sogo last weekend..nak jalan pun, Subhanallah..sakit betul rasa tapak kaki..tapi nasib baik lah saya dah start cuti this week, so bereha-rehat jela kat rumah skrg ni..kalau keje pun mesti production very low..huhu..

^ kakiku yang chumil ^

Selain kaki yang membengkak dgn jayanya, pinggang pun dh start sakit sikit..tapi xdela teruk sgt..light2 je sakitnya :-)

And Ibu2B ni sempat gak buat last minute shopping untuk MyLilKechik..just pegi Jusco SunwayPiramid and PKNS Shah Alam..and also online shopping..hehe..kat jusco ktorg beli botol susu and accessories utk feeding la..puting, berus botol..ada gak beli maternity pad sbb hari tu beli sikit je so ni nak top-up la..then saya 'terbeli' lagi baju2 and booties and mitten..pantang masuk jusco mesti la terbeli kan baju2 tu..hehe..

Then, my MIL ada belikan bengkung utk saya kat PKNS..xsure muat ke tak..tgk la nnt bila nak pakai..hehe..ktorg pun ada gak pegi PKNS sbb time pegi jusco tu plan mmg nk beli puting botol susu, tapi last2 tak beli sbb tak tau nak beli macam mana..pastu botol susu yg ktorg beli plak xmuat nak masukkan dalm bekas botol susu yg beli sblm ni..so kena carik botol yg kecik sikit la..huhu..

Online shopping??
Ya, saya sekali lagi beli online je..this time saya beli set bersalin Sendayu Tinggi..set lengkap dgn kapsul utk 60hari..minyak2 semua..total rm370..siap dapat diskaun lagi yer..delivery charges pun xde sbb area bangsar diorg hantar free aje :-).. Nak tau i beli dari mana?? Sila ke SINI yer kawan2..

Before that, ada jugak beli online crocodile booties dr blogshop my officemate..comel sgt..ingat nak beli 2set ngn bear booties, tapi dah abes plak..so beli 1set je..huhu..

^ Picture from Kak Yati's blogshop ^

So, kalau Ibu2 sekalian nak survey, boleh cekidaut kat SINI pulak yer :-)

Begitulah ceritanya di minggu2 akhir pregnancy ni..disaat ni saya perlu STANDBY utk melahirkan dan berjumpa MyLilKechik..really hope that everything will goes smoothly..Insya-Allah..hope everything will be fine..

Ok then, see you later..in other entry..and please do pray for me and MyLilKechik ya :-)

Daaa....

Yang di~Intai,
~ @Liza ~

Mode: Menunggu turn utk checkup..nervous nak tau apa kata doctor..huhu..

Tuesday, December 27, 2011

Last 2 Days at Langkawi!!

Hai3...
Setelah 2bulan..baru la saya dpt sambung cerita pasal pegi Langkawi ni..hebat kan??haha..
Almaklumlah..budak rajin, mmg sentiasa 'update' cerita2 dia kan (sila muntah hijau!!)..haha..

So, straight to the point jela kan..final episode at Langkawi during June 2011 holiday...

03.06.2011
Pagi2 tu kami decide nak melawat k Makam Mahsuri..agak jauh jugak la dr homestay kami..around 10am mcm tu baru kami sampai sana..macam biasa..amek gmbr sambil jalan2 kat sana..

Lets see!!!
^ Us...Happy Together ^

at Perigi Mahsuri...


at Rumah Mahsuri...

^ Sehati Sejiwa ^

^ We are a happy family :-) ^

Actually, time kat muzium makam mahsuri tu hari hujan, so plan asal nak pergi cable car terpaksa cancel sbb hujan kan..then ktorg decide pergi Underwater World Langkawi je..rate tak ingat la plak..tapi mcm biasa la kan..pegi sana tgk2 hidupan laut.amek2 gmbr bagai..hehehe..




^ Kami Yang Gembira ^

^ Kanak2 Riang ^

Keluar dari waterworld dalam kul2 macam tu..perut masing2 dh kebulur..lagi2 mak buyung ni kan..tapi bincang2 macam awal lagi nak balik homestay kan..ape kelas jalan jauh2 kalau tido je kat homestay kan..hahha..so, ktrog decide nak gerak jugak ke cable car..and otw ke sana la carik kedai nak makan..tapi jalan punya jalan last2 sampai ke cable car tu baru dpt makan..hangin perut i ok!!!huhu..

Malangnya, even time tu tak ujan dah, tapi since baru lepas hujan, so pelancong2 semua tak dapat naik cable car tu..berjam gak la ktorg tggu kot2 boleh naik kan..last2 smpi kul4 x dpt2 naik..balik sudah!! Tapi masih sempat amek gmbr..haha..

Muka sedih tak dapat naik cable car..hehe...

04.06.2011
Last day at Langkawi..patutnya nak straight balik Johor dah..tapi sbb masing2 masih terbayang2 kesedihan tak dapat naik cable car smlm..so dgn senang hatinya ktorg pun delay nak kuar dr pulau ni..singgah  Cable Car Langkawi dulu!!

Pagi2 lagi ktorg dh 'bukak gate' cable car tu..dlm kul10 dah sampai..bagus betul smpi pagi2 ni kan..xdela kena beratur panjang..hehe..

Time utk posing!!
 
 









^ Keseronokan di Awangan ^

Begitulah ceritanya kami di Langkawi..dari Cable Car kami terus gerak ke Terminal Feri..balik time!!!huhuhu...tiket ktorg dlm kul12.30 macam tu..sampai Perlis around 2pm mcm tu..KELAPARAN & KEPENATAN..huhu..

Akhirnya, masing2 setuju takyah balik dulu..stay lagi semalam area Utara tu..esok pagi baru balik..except Uda, family dia terus gerak balik ke Kelantan, ktorg singgah hotel semalam..tapi tak ingat hotel ape..hehe..

Sekian sudah la cerita kat Langkawi..penat tapi beronok-ronok satu family..hahaha...

Daaa....

Yang di~Intai
~ @Liza ~

p/s: Mode: Bercuti-cutian menanti hari..bersama kaki yang bengkak..huhu :-(

Saturday, December 24, 2011

Melaka Trip ~ Majlis Bertandang

Salam readers..
Remember my entry pasal wedding my sister november hari tu tak? As i mentioned, majlis bertandang diadakan 2minggu selepas majlis di rumah kami..that is on 11th Dec 2011..

How's the majlis?
Alhamdulillah..majlis lancar and we all semua happy..mana tak nya, majlis hari ahad kan, so hari sabtu tu kami2 semua gather at homestay di klebang besar..nearby to pantai klebang.. In overall, homestay tu ok la..boleh bg 4 bintang la..even ada 3 bilik je, tapi hall besar utk jejaka2 lepaks kat luar..hanya anak2 dara n mak dara je dpt bilik..hehehe..toilet pun ok..ada 2 je toilet, dlm master bedroom and kat dapur..biasa la ada 2toilet je kan..and mcm biasa, beratur nak masuk toilet..hehe.. Lagi?? Parking lot sgt ok..ktorg ada 2 exora, 1 unser (kot), 2 myvi and 2 viva..semua boleh parking kat dalam pagar rumah..besar kan??hohoho... So, that banglo ok la utk tinggal berkumpul dgn family semua..and the best thing is ada game disediakan..yg budak2 sampai ke bapak budak dan juga anak2 dara sibuk main game bola yg patung2 tu..apa ntah nama dia..hahahah...

On the majlis plak..sepatutnya ktorg kena sampai dlm kul1.30 macam tu..tp since pengantin lelaki dua2 lambat smpai ke homestay utk makeup, so ktorg pun lmbt la sampai..apa? Dua2?hehe..yela, ada 2 pasang pengantin sbnrnya..my BIL and his brother..so, dlm kul2 mcm tu ktorg sampai rumah pengantin..berarak semua..pastu ada silat2..antara aksi2 mereka..


Then, makan time..KENYANG!!! maklumlah dah kelaparan, melantak tak hengat..wat malu org kampung je kan..hahaha..

Lepas makan tu dlm kul3++ ktorg dh siap2 nak balik..tapi sempat lagi berposing sakan kat depan khemah..selamba je kan..kecoh je kt majlis org..haha..

Our Parents ~ Mak & Abah

Along's Family ~ Abg Darwis, Hanan & Wan
 

Angah's Family ~ K.Siah, Sufia, Zaquan & Elisya


^ Us...yang gomuks ^


Bujangs..belum kahwin or dtg sorg :-)


Anak2 Dara
  
 
Cu Pang & Diba
 

Mak Ni & Cik Amir


^ KAMI...tema Hitam~Putih ^

^ Keluarga Asli ~ Ahsain & Fatimah ^

Jalan2 time!!
Actually, since majlis hari Ahad, so Sabtu tu ktorg jalan2 area melaka la..tapi jalan pun malam je, sbb siang masing2 penat baru sampai dr Johor/KL..so ptg tu dlm kul6 ktorg gerak dr homestay, tapi almaklumlah, bandar melaka mmg jem yer kwn2..maghrib camtu baru ktorg sampai area menara taming sari..punya la ramai org time tu ya ampun..parking susah..last2 masuk mahkota parade parking kt situ je..then menapak ke menara Taming Sari..woohoooo..sakit kaki den kena jalan jauh..sampai sana team yg nak naik taming sari start beratur tunggu turn, ktorg yg mls nak naik tu dok bawah menunggu..layan budak kecik elisya main motor...

^ Budak kecik..yg berangan ^

and disebabkan bosan menunggu, saya pun beli la macam2..buah2, air2..and megi..hhehehe...





Dalam kul9 macam tu baru diorg selesai naik menara..hajat dihati nak pegi naik river cruise plak..tapi even dh kul9 lebih, jem kt bandar tu amat dahsyat..dgn jalan satu lane, keta banyak..ada plak jogathon..huhu..last2 cancel sbb keta2 yg konvoi sume dh terpisah..balik homestay je semua..dan yg pasti semua dh kebulur kul10 x dinner lagi..haha..nasib baik mmg ada lauk2 and nasi kat rumah tu sbb my family dh siap2 masak n bawak dr johor..so, sblm kelepakan tido semua makan dulu!!!

Esok nya baru lah majlis kenduri tu..
So, selesai la jalan2 di Melaka...

Having fun there..

^ Kami yang gembira lepas naik beca ^

Daaaa.....

Wednesday, December 21, 2011

Monday, December 19, 2011

^ Open Your Eyes ^

Salam All,
Just to share with u all the song that i love recently..after watching "Halaqah" few weeks ago..

Enjoy..
video

Thursday, December 15, 2011

Cerita Ibu ~ Tumbesaran MyLilKechik...Pembesaran Ibu

Salam alls...

How are you mommies sekalian...

Me?? Sangat ok..cuma penat je sekarang ni..lagi2 pk kan hal keje..masa dh suntuk..bos2 plak semua nak abeskan cuti start  next week..so, kena la ibu mengandung ni settlekan semua yg ada kaitan ngn bos2..boleh terberanak awal dibuatnya..huhu..
Xpelah cite kat ofis tu..kat umah malas nak pk (walaupun terpk gak..huhu..)

Since today i ada check-up lagi..start dis week dah kena checkup every week..semakin cuak dibuatnya..
Maklumlah, MyLilKechik pun makin membesar..lagi 2-3 minggu insya-Allah keluarlah beliau..hoyyeh :-)

Sepanjang preggy ni, kepenatan diri sgt terasa..esp bile dh masuk 8bulan..penat n mengantuk je memanjang..lagi2 la kt ofis..kalau kt umah boleh plak tahan mata tu tgk tv kan..hehe..tapi xkisah la..dah nama pun mengandung..terlebih muatan..so kalau kat ofis tu mmg kena jalan lane kiri la..kalau tak konfem kena hon..tin..tin.......hehhe..

and...MyLilKechik rasanya ikut gen family ibu dia..comel dan kecik..kalau ikut gen ayah dia mestilah comel dan besar..hehe..mintak maaf minta ampun en.suami..gurau2 manja je!!hehe..

First time scan MyLilKechik, she's just 42.6mm je..berat i xsure..hehe..then when she's at 19weeks, MyLilKechik dah 304g..comel kan..ringan je macam ibu dia..haha..



Then, a month later, MyLilKechik dah menambah berat lagi 250++..dah lebih setengah kilo pun..this time maybe ibu dah start terasa membawa muatan..jalan terkedek2..hehe..masuk je 6bulan, berat MyLilKechik dah semakin menghampiri 1kg..almost 980gm..yeay..MyLilKechik semakin membesar!!!


At Week 29, yours Ibu2B start buat checkup kat SDMC, appointment with specialist pulak..and Ibu pun mengendap lagi MyLilKechik dia ni..guess what??? dah nampak muka MyLilKechik..Mode: Tidur!! Macam ibu dia jugak..suka tido..and ofcourse MyLilKechik follow me..sgt behave bila jumpa doktor..berlakon lebih..hahaha..and she's almost 1.5kg at that time..sungguh tak kusangka..diriku ketika itu membawa muatan 1.5kg..amazing me!!!hehe..

After 2weeks, mengendap lagi apa MyLilKechik buat kat dalam tu..emmm, still..tido ketika ibunya mengendap bersama2 ayah & doktor..saje je kan..xpelah..let her rest..hehe..and MyLilKechik pun that time dah dekat 1.8kg..maybe dia xcukup ruang utk bermain2 dalam tu..so tido jela..hehe..


After that, still jalankan kerja2 skodeng MyLilKechik time checkup..tapi doc tak print la plak kan gambar..huhu..but next checkup tu at 33weeks, she's only gained 100gm plus...doc dah sound cakap baby kechik..mesti sbb MyLilKechik dah terasa ke-stress-an ibu dia kat ofis...huhu...siannya dia..sori yer :-(

Tapi when checkup at 35weeks, berat MyLilKechik dah ok balik dah..2.2kg..but still small..and doc said it's ok bcoz my genetic pun kecik..and she's growth proportionately..so, kira balance la..Alhamdulillah..and doc expected that she'll be delivered paling berat dalam 2.8kg..comel!!! Tapi it's just expectation je kan..semuanya dah ditetapkan kan..so, wait n see!! Yang penting, MyLilKechik sihat walafiat..sempurna and semoga Allah permudahkan Ibu untuk lahirkan MyLilKechik yer...Amiinnn....

Today...another checkup..weekly checkup..and I'm 36weeks plus now..MyLilKechik pun dah semakin memenuhi rahim ibunya..penuh dah scanner doc tu..hehe..tapi checkup tadi sekejap je..maybe sbb queue sgt panjang..semuanya tunggu doc yg baru dkeluar dr OT..and berat MyLilKechik pun lupa nak tanya doc..huhu..

Yang PENTING!!! Berat Ibu2B kini sudah 56.7kg!!!!
Hohooooo!!! Itulah yang dipanggil..Ibu membesar dgn jayanya!!! From only 43kg, i'm now gaining my weight almost 13kg...bermaksud..SAYALAH YANG TERLEBIH MUATAN!!!!

Tak Percaya???!!! Itu dia!!!!
Perut berpidah sudah!!!!


Sekian..harap maklum!!!!hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...