Wednesday, February 29, 2012

Tuesday, February 28, 2012

Bila Zahrah berShopping Whooping!!

Ops..Zahrah ke yang shopping???
Ofcourse la tidak!! Ibunya lah yang shopping..hehe..
Inilah hasilnya bila si Ibu bershopping...

Tadaaa!!!
Lokasi: KLCC
Event: Motherhood Expo 2012

Alkisahnya, jumaat lepas after solat Jumaat tu, kitorg bertiga pegi KLCC la konon2 nak jalan2 tgk expo tu and nak cari tilam utk Zahrah guna dekat nursery..malangnya sikit je pun booth dia..tapi nasib baiklah ada booth BabyLove yang jual tilam..dari nak beli satu tilam utk nursery je, terus terbeli tilam utk Zahrah guling2 kat rumah sekali..hehe..dah bosan2 pusing2 tgk booth2 tu semua, tetiba tersinggah booth LittleKhaleef yang menarik..maka terbelilah 2pasang sweater (comel) utk Zahrah dgn sepasang dress..I Like those so much!!

Lokasi: Giant Putra Height
Event: Weekly Shopping

As usual, time weekend la masa yang sesuai utk shopping barang2 dapur..and tempat yang paling dekat & senang adalah Giant Putra Height..mmg dr awal dah plan nk cari rompers and tights baby..and also the stokins..tp since Zahrahdah start meragam, so cepat2 je pilih semua2 tu..then balik..makan pun x sempat..tapau kt subway je..and Zahrah, masuk je keta, menyusu terus tido..sabar jela ini budak..huhu..

Begitulah ceritanya cerita shopping Ibu & Zahrah..seronok ok beli barang baby ni..x hengat dunia dibuatnya..haha..

Last but not least..ours!!



Daaa...

Monday, February 27, 2012

Nursery Oh Nursery!!

Where's my Zahrah Chan!!
Oh no!! Zahrah is at the nursery..uwaaaaa!!! (drama tak??hahaha...)

Today is first day baby Zahrah duduk nursery..just utk testing sebelum betul2 start duduk nursery masa ibu-ayah kerja..sian anak ibu ni x dapat nenen time siang..ibu pun sedih and bosan gak duduk rumah sorang2..huhu..

Tapi Alhamdulillah..kul5 tadi ayah n ibu ambil Zahrah, dia sedap je tido..tp ibu pegang je terus buka mata..Zahrah dah dapat bau ibu yer..hehe..And Zahrah tido je balik dr nursery..

Tengok ni!!


Cerita pasal nursery ni, memang agak susah la nak cari nursery yang ambil baby..mungkin sbb perlukan jagaan yang rapi kot..tu yg byk nursery tak ambil baby..tapi at last kami decide utk nursery Yalla Beena Islamic Kids..di Subang Jaya..even area rumah kami ada la few taska yang lebih murah, tapi kami (ibunye actually..haha) tak berminat sebabnya:

1) murah tapi ramai baby bwh jagaan diorg dah..
2) murah tapi pengasuhnya agak tak meyakinkan..
3) murah tapi baru buka..huhu..

So, harap2 taska yang dipilih ni dapat membantu Zahrah membesar dgn sihat, selamat dan berjaya.. Aminn...

Sekadar berkongsi, berikut maklumat utk ibu2 dan bapa2 yang sedang cari nursery, boleh review blog Pn. Rosnah Ahmad yer..

Daaaaa.....

Thursday, February 23, 2012

Ada bumbung di situ!!

Hoyyeh..just quick update..to view our future house..hehehe..

Remember this entry??
Setelah 3 minggu..this is the progress!!

dari kejauhan..nampak tak?? I like!!

Zoom sikit!!!hehe..

see!! dah ada tangki..haha..

Tak sabar nak tunggu sampai siap!!

Tunggguuuu!!!!

Continue...

Hallu!!!

Remember this entry?? A dedicated entry to my beloved husband on his birthday..
So, this is the special clip done for you Ayah!!!

video
Daaa...

Wednesday, February 22, 2012

Saya suka beg itu!! ^ Bags oh Bags ^

Hello readers!!

You want free bag??? Please join this Giveaway!!

Want to know more about this GA??? Please follow this super simple instructions...

(1) First ~ Follow Huda's blog..
For all information, we've known each other since our studies at UIA..and she was one of my coursemate's roomate..and we're very close friend..betul tak Huda?? (ayat bodek sikit ni..hahha..). And just a quick and simple info about her, Huda is a wife of someone (Kipeng) and a mother to cute gegirl named Aliyah..looks Huda, i know you kan???hahha..

(2) Second ~ Blog Huda's GA at your blog..
To Huda, your GA is the first GA yang aku join tau..so please!! Please do not make me sad for not win those cute bags!!haha..i like that Casual Sophia bag so muchh!!!hehe..

(3) Third & Last ~ Write a comment with "I want to win (name of your choice) in this giveaway because..."
Ofcourse i want that Casual Sophia yer Huda!!! Because why??? You (Huda) may refer to my comment in your GA..hehehe..

So, my last words to:

Huda ~ Aku Mahu Itu Beg, pleaseeee!!!haha..

Other Readers ~ You may join this GA too..few notes for you (as per Huda's blog):
1. Please state what you have done in your comment as well so that I can check them easily, thank you :)
2. Winners will have to bear the postage fees (RM 7 for small items and RM12 for big items) when I post your prize to you via Pos Laju.
3. Only open to those with an address in Malaysia.
4. Click here if you want more details of the bags.
5. The giveaway will be on until 4 March 2012.

Daaaaaa!!!

Tuesday, February 21, 2012

Post-Natal Checkup

Salam uols...

Lama kan i x update blog..uwaaaa..super bz mommy..almaklumlah org dah ada anak..confirm la bz kan..kalau xnak bz jgn beranak!!haha..
(update blog sambil goyang2kn baby kat bahu ni..boleh??hehe)

Tapi seriously, sesibuk mana pun kita jaga anak, tapi sgt bahagia yer uols semua..lagi2 bila si kecil senyum ngn kita..bahagia sgt2..xcaye?? Cuba la!!hehe..

Ok lah, back to main story..act, on day 43 hari tu Ibu baru ni ada post-natal checkup dgn doc siti..mcm biasa la, pagi2 amek nombor giliran, dpt no.20, then kul3 macam tu baru dpt jumpe doctor..

Berat - 47.6kg (turun 10.3kg dari latest berat hari delivered Zahrah hari tu..)

Jahitan/luka - doc ckp ok, so i take it as sembuh dh la kan..tp rase sengal sikit2 still rasa..huhu..

Pap smear test - i think doc ada buat test ni sbb ada sesuatu yg dibuatnya di 'bawah' tu..i mean dia amek sesuatu dr 'V' saya, and saya rase that was the test, as one nurse ada bgtau dlm labour room hari tu nnt doc akan buat this test later..saya pulak lupe nk tnya, so i take it as that test la..and tak sakit sgt pun sbb dh rasa sakit beranak yg maha hebat tu kan..hehe..

B***st checkup - this one i yg mintak doc check sbb ada ketulan2 yg dpt dirasa disitu..esp my right B..left B ok je setakat hari tu..than doc check dia suruh buat ultrasound check..hmmm, punya la lama nk tunggu turn buat checkup tu, sian Zahrah sampai tertido2 tunggu ibu dia..huhu..and lepas dpt result, hantar blk pada doc siti..that time dh dekat kul5..i think sy la patient terakhir ptg tu..tapi Alhamdulillah, ketulan2 itu adalah susu..and ketulan paling besar lebih kurang diameter 26mm..huhu.doc ckp its ok since i bg fully bf kat baby, and if i dah berhenti bf still ada lg that ketuls2 baru jumpe balik buat checkup.. Baiklah doctor!!

Rasanya itulah last appointment dgn doc Siti for this pregnancy..and i'm very much thankful to meet this doc as my first ObsGyn..nice doctor to deal with yer uols!!

Unfortunately, esoknya (rabu) kami sekeluarga dilanda kesihatan yang tidak baik..tanda2 nak demam..so b4 melarat, kami tiga2 pegi klinik doc Ani, tp doc lain pulak (baru nak tunjuk baby Zahrah kat doc Ani..hehe)..then dpt ubat semua, Alhamdulillah ok dah..

ekali lagi, today, kena lagi pergi klinik doc Ani..saya pulak kena bengkak susu..bangun2 pagi my B mengeras bak batu..tapi belah left je..tu pun part atas..sakit tu..so, kena pergi klinik mintak ubat tahan sakit (dapat gak jumpekan doc Ani ngn baby Zahrah..hehe)..tapi balik2 rumah terus mintak Zahrah tolong ibu kurangkan bengkak..hebat anak Ibu ni..dgn dua kali sesi 'menyedut' bengkak sudah kurang..good job la sayang!! Thank u..muahhh!!

So, lepas ni mmg kena rajin mengepam la supaya tak bengkak lagi..tapi i ada masalah utk simpan susu tu..bekas simpan susu semua dah guna..xsempat nak beli botol/bag lagi..huhu.. So Zahrah, tolong Ibu!!!

Sunday, February 12, 2012

Until our 1st Anniversary!!

Alhamdulillah...

Semoga...

  • Cinta, kasih & sayang antara kami kekal di Dunia & Akhirat

  • Hidup kami sentiasa dibawah Rahmat & KasihSayang Yang Maha Esa

  • Kami dikurniakan anak-anak yang soleh & solehah

Amin Ya Rabbal 'Alamin

Saturday, February 11, 2012

Cabaran Berpantang

Alhamdulillah..saya selamat mengharungi pengalaman berpantang selama 40hari dgn penuh tabah & sabar, walaupun!!!!huhu..

Since first day until Day-40, my Mak yang setia jaga Ibu kecik ni berpantang..not forget also my keluarga juga yang seronok tolong jaga baby Zahrah..dan ofcourse suami tersayangku..

So, this is my first pengalaman berpantang...

Jagaan Diri

Hmmm..part yang paling takut sekali ofcourse la part luka nun di 'bawah' tu kan..and for me, sampai sekarang tak tahu berapa banyak jahitan yg i dapat hasil dari 'teranan' baby Zahrah..hehe..tapi one nurse ckp tak byk, yang sy ni pun ntah apa2 kan, tanya jela doctor..huhu.. Tapi tak kisah la berapa byk jahit pun, yang penting macam mana nak jaga supaya cepat sembuh kan.. So, nak tahu apa saya buat? Ikut nasihat doc, pagi and petang sebelum mandi saya akan rendam luka dgn air garam..fuhhh..sedap wooo, tak pedih pun ok..tapi saya buat pagi je..petang jarang buat..and ada jugak yang basuh 'bawah' tu dgn air garam setiap kali 'membuang', tapi teman ni idok ler rajin sebegitu..hehe.. Selain tu, ada la jugak minum Pati Ikan Haruan..and for me, i dah amek 4kotak (x6botol) air tu..memang 'sedap' giler lah..first kotak, jenis biasa, 2nd pulak campuran dgn gamat dan 3rd & 4th campuran dgn ginseng..so, kalau nak rasa boleh la..tp mmg tak sedap la..ikhlas ni!!!haha.. Lain2, ada bekalan ubat "Duphalac" dr hospital utk lembutkan n*j*s supaya senang nak melabur..masalahnya i ni punye 'pandai' doctor bg ubat xnak minum, dah seminggu baru minum..akibatnya amek ko!! Sembelit!! Sakit giler kot..huhu.. Sebenarnya bukan taknak minum, tapi takut sbb tak tau ubat tu utk apa, myhusband ckp utk lembutkan ape ntah..dia tak ingat pulak bila farmasi tu bgtau..sabar jela kan..hehe..

Catuan Makanan

Seperti biasa, orang berpantang mostly pada makanan..kena kawal makanan, tak boleh suka2 nak makan ikut selera tekak sendiri je..huhu..dan awal2 berpantang memang ikan jela jadi menu harian hinggalah time aqiqah Zahrah, baru dapat makan ayam..yummyy!!! Tapi ikan pun bukan semua ikan boleh, tp ikan ape, saya tak berapa nak tahu, janji dapat makan je..nasib baiklah i ni jenis mmg suka ikan kan..tapi bila dah sampai 30hari berturut makan ikan, memang bosan jugak lah..and kadang2 ada gak makan daging..menunya ofcourse la masak singgang..tak pun kicap..dah hujung2 berpantang baru la dapat rasa asam pedas, sup & lain2..hehe.. Lain2 makanan, macam buah2 tu ada jugak makan..macam epal, betik & anggur.. Pagi2 breakfast selalunya minum nescafe dgn roti bakar and air masak pulak mmg jadi peneman saya dikala berpantang setiap masa..sentiasa ada sebotol air kat sebelah..almaklumlah, musim panas, memang meneguk jela kejenya..petang pulak minum milo panas dgn biskut..xboleh nak tunggu dinner, sbb perut cepat lapar, almaklumlah bf baby kan..and dah hujung2 jugak saya baru berani minum air yang sejuk sikit..keluarkan dr petiais dalam 1/2jam baru la minum, so xdela sejuk sgt..and air nya cuma air kotak susu dutchlady & vitagen..air lain belum lagi setakat ni..hehe..setakat berpantang ni mmg la ada masa yang my baby Zahrah kembung, tapi makan apa i xberapa nak sure..huhu..sabor jela kan, xreti nak alert langsung ibu Zahrah ni kan..huhu.. Ibu mintak mahap yer Zahrah!!

Urutan Menyengat!!!

Haha..xboleh blah!! Sakit wooo kena urut..lagi2 utk orang kecik molek mcm i ni kan..haha..tapi lepas berurut tu rasa la badan ringan..hehe.. Ibu kecik ni start mengurut hari ke-4 selama 3hari..urut pun dekat spa tradisional..kat area kampung di Puchong..nama spa tu Suria Home Spa & Salon..best la dapat urut, bertungku, tangas semua..tapi part kena urut b***st tu yang paling seksa..rasakan la uols yer mummy2 baru..hehe..and my Mak suruh jugak mengurut penutup sebelum balik KL ahad ni..amek mak bidan pulak..urut 3hari jugak..hilang sengal2 badan..almaklumlah, baby Zahrah sudah memBERAT!!hehe..

Begitulah serba sedikit cerita berpantang saya..such unforgetable moment..tak kisah la walau terseksa pun, janji sihat kan..

Tapi, ada 4hari lagi sebelum MERDEKA!!!

Yeeeha!!!!

P/s: Kena berpantang sendiri kat rumah..uwaaaa..macam mana la kelam kabut nya Ibu baru ni kan nak jaga baby Zahrah sorang2 time ayah kerja..huhu..

Thursday, February 9, 2012

Yeay!!! I'm truely Malaysian!!

Zahrah Nur Iman is officially Malaysian..hehe..


I'm proud of you bebeh!!!


Wednesday, February 8, 2012

HariTanpaPerkataan ~ Makhluk Tuhan Paling Comel

..::: Gaya Tidur Masa Kini :::..




Sememangnya anak Ibu ialah Makhluk Tuhan Paling Comel!!!

Sunday, February 5, 2012

ZNI ~ a Month after

Uwaaaaaaaaa!!!! Uwaaaaaaaa!!

Ops..salah gambar la!!!
Kite nangis la ibu..bukan ngantuk!!

Sian anak ibu..menangis kuat sangat kena inject hari tu..satu klinik dengar..nasib baik tak demam anak ibu ni yer..Alhamdulillah..

Selepas sebulan..anak Ibu sudah....

  • kena inject 2nd dose utk Hepatitis B..lepas kena inject tidur je dia kan..
  • kurang b***k..kalau sebelum ni 4-5kali sehari Zahrah erk..erk..sekarang ni malam sekali, siang sekali..ok la tu kan :-)
  • kurang tidur siang..malam pun dah kurang berjaga..merengek sikit2 sebab nak susu every 2-3hours je.. 
  • suka hisap jari..tp bukan jari..sarung tgn pulak..habis berbulu mulut tu..hah, kan dh batuk..jgn hisap sarung tgn lg yer Zahrah, nnt batuk, ibu yg risau..huhu :-(
  • makin memBESAR & BERAT...at 1month, Zahrah sudah 3.70kg berat & 43cm panjang (part ni konfius sikit..time lahir hari tu panjang Zahrah 47cm, xkan makin rendah plak..pelik2..hehe)

Selepas sebulan jugak...Ibu sudah...

  • semakin sihat..
  • berat dah berkurang..
  • dan dah pandai "burp" kan Zahrah secara dukung..meniarap belum expert lg..Ibu takut lg la sayang :-)

Semoga Zahrah membesar dgn SIHAT SEJAHTERA yer..

Happy 1 Month old, anak Ibu!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...