Tuesday, July 24, 2012

Macam Budak Kecik!!

Saya laparrr!!!

Saya tak larat!!!

Saya nak pengsan??!!

TOLONG!!!!

^ macam budak kecik!! ^

Apela cerita anak ibu yang tak sihat semalam ni..


Semoga adik sihat2 aje yer..

Adik, ibu lapaaarrrr..huhu (pengsan....)

Friday, July 20, 2012

Hari Jumaat Penuh Rahmat

Salam Pagi Jumaat
Assalamualaikum kawan2 ;-)

Alhamdulillah di hari Jumaat yang mulia ni..disaat umat Islam bakal menyambut Ramadhan..akhirnya terjawab juga teka-teki jumlah pelarasan gaji utk bulan 7 & 11 ni.. SYUKUR SANGAT!!

Cerita pelarasan gaji baru sepertimana yg diwar-warkan dalam berita sblm ni mmg jadi hot topic kat ofis..macam2 spekulasi keluar..macam2 table yang ada..macam2 cara pengiraan yg dibuat..at last today we all dpt final decision via letter..semua muka gembira je kt ofis hari ni..esp those band1 staff..masyukkk!!! Sepanjang 4 tahun keje ni mmg dah dpt beberapa increment..based on performance and also our degree class..tapi this time punye increment mmg SANGAT MASYUKKK!!! SENYUM SAMPAI TELINGA!!!

Even our salary still not so high like other swasta company, but this salary adjustment may open our eyes & minds samaada kita masih ada niat utk tukar keja ke tak.. For me, honestly dulu mmg selalu tgk jobstreet cari keja lain..tp sekarang tidak lagi..ops!! Belum lagi sebenarnya ;-) But hopefully not for the next 8 years la..sbb ada buat loan dgn company..ngeh3..and yang bagusnya about our company is the benefit is so superb..if not for others, atleast it help my family esp with baby Zahrah..start dari lahir smpi skrg rasanya duit belanja her medical cuma puluhan ringgit saja even my baby selalu jugak la demam n g klinik..huhu.. So, hope for more benefits in future.. Pray for the best!! ALLAH KNOWS BETTER

Selain gaji, environment keje pun ok for me..we may not have our own room la kan..kalau nak bilik apply la jadi GM..ada beran ke??hahaa..duduk dkt partition ramai2 agak seronok..boleh gosip2 even dgn bos pun boleh gosip..dok selambe mengepam kat workstation ni even org lalu-lalang sebelah meja..semua open-minded (tak tau la kalau diorg mengata belakang kan..hehe)..so far i'm happy with my current job..sampai ofis kul8 balik on time kul530..bos ok je asal keje siap..dulu zaman anak dara selagi belum maghrib mmg tak balik lg..skrg sejak pregnant and ada anak, bos sgt memahami.. SYUKUR!!

PATIENTLY WAIT FOR PAY DAY!!
EXCITEDLY WELCOMING RAMADHAN 1433H!!


HAPPY FASTING!!
Tak sabar nak puasa dgn husband and anak tersayang..harap2 dapat puasa penuh lg tahun ni.. Insya-Allah..

Wednesday, July 18, 2012

Monday, July 16, 2012

Crawling..crawling :-)


Update on baby Zahrah..she's so much happy with her new ability..

~ C R A W L I N G ~

Dulu...



Sekarang...


Sunday, July 15, 2012

Shopping di Terengganu ;-)

2nd & last day at Terengganu..
Amek gambar dulu..it's Zahrah time!!


It's just for shopping..aim kami ke Pasar Payang je..sbb diorg nak cari kain ela batik and kemeja batik..almaklumlah diorg semua keje gov..so kena la ada baju batik byk kan..alang2 dah pegi tganu ni, apa lagi shopping la kan..harga mmg sgt murah katanya kalau compare dgn kat johor kan..ada la dlm 5-6 helai/pasang diorg beli..siap ckp dah bertahun kumpul duit nak beli tu..boleh ke????haha..

Kami2 yang takde plan nak beli2 tu duduk jela borak2 and layan budak2 main..bosan2 menunggu tu ape lagi, pose!! Pose!! Pose!!

Then, lebih kurang kul1 macam tu gerak ke masjid kristal..otw singgah jap makan kopok lekor kat kg. Losong..tapiiii, tak jumpa plak kedai yg jual kopok 007 yg dikatakan SEDAP SANGAT tu..keciwa!!!huhuhu....

Dekat Masjid Kristal..ktorg solat jamak b4 gerak ke kelantan..before tggu tu sempat la lagi amek gambar kan..hehhe..
 




Around 2pm barulah ktorg gerak ke kelantan..konvoi 4 kereta..at 7pm macam tu sampai Kelantan..
Alhamdulillah..selamat sudah 1hr 1mlm di Terengganu..tggu for cerita di Kelantan pulak yer..

~ Just for your info, ini antara tempat2 menarik di Terengganu yang boleh dilawati ~
  • Kompleks Muzium Negeri Terengganu
  • Pulau Duyong
  • Masjid Tengku Tengah Zaharah
  • Air Terjun Cemerong Hulu Dungun
  • Firefly Santuary Sungai Yak Tah Kemaman
  • La Hot Springs
  • Air Terjun Lata Tembakah Besut
  • Huta Rekreasi Sekayu Kuala Berang
  • Tasik Kenyir
  • Pulau-pulau (Redang, Perhentian, Lang Tengah, Tenggol, Kapas & Gemia)

Saturday, July 14, 2012

It' Avocado!!


Please try this for you love one :-)



They will love it!!

After 8yrs - Pantai Timur!! There we go!!

Salam 1Malaysia!!

Hai..hai..hai..apa khabar semua? Masih sihat? Alhamdulillah..me? Quite busy this week sbb baby Zahrah tak sihat..2hari jugak la amek cuti..but now she's recovered and sihat semula.. Alhamdulillah..ni muka budak baru baik demam..hehe
Alkisahnya sebulan lebih yg lepas kami sekeluarga mcm biasa keluar jalan2 during school holiday..but this time tak cukup korum sbb our parents tak join since mak kami sakit2 pinggang..so tak dapat nk jalan jauh..so, abah pun tak ikut la nak teman mak..so sweet..haha..and kakcik pun tak ikut gak sbb mak-abah tak join, so diorg suami isteri tukar plan blk johor je..jadilah trip 5 beradik je kali ni..huhu.. Where we go?? Pantai Timur!!!

Trip kali ni actually tak byk gmbr sgt amek..sbb tujuan utama nk shopping2 je..tapi yg lain2 la..kami idok ler shopping mane pun..awal bulan la katakan..fulus yilek..haha.. So, byk amek gmbr my Zahrah jela..dalam keta pun sempat lg..yeah!! yeah!!

Meet point org jhr & kl adalah di pekan kuantan, pahang..pekan ke kuantan??haha..bandar kuantan la..hehe..tp sgt lah susah nk berjumpa..mane taknya, ckp nk jumpe kt shell A jumpa kat gps ada shell B je..berpusing2 kt bandar tu..last2 jumpa jugak tp boleh plak kereta uda buat hal..berat semacam..ape?? Berat?? Belum shopping dah berat..orgnya 2org dewasa ngn 2bdk je..ahhhaaaa!! Jeng jeng jeng!! Tapi bila pegi workshop ok je apek tu test drive laju..huhu..scary :-(

Since apek tu kata ok..ktorg pun teruskanlah perjalanan ke terengganu..that time kalau tak silap dah kul3 lebih..akhirnya sampai Nu'man Homestay kul7 lebih..penat tak terkata..huhu..

Malam tu since dah penat, we all mkn kat gerai dkt2 ngn homestay je..tapi yg tak tahan tu, jalan kaki ramai2 pastu kecoh giler lintas jalan ngn budak2 kecik..havoc2..haha..

Maka selesailah episod hari pertama di Terengganu..dalam kata lain, hari yang penat!! For end of day 1 story, i just nk review sikit pasal homestay kami..
..Nu'man Homestay..

Ada 2 rumah available..5bilik atau 3bilik..yg kami stay just 3bilik..tapi hall luas, so boleh je tido luar kalau tak muat..kes kami ni muat aje..sumbat je mane patut..haha..utilities lain2 mcm tv, dapur, peti ais, aircond and katil/tilam semua ada..and the best is ada wifi..best kan??? Berminat?? Sila lah review kat website dia yer..

Peace!! See you later!!!

Tuesday, July 10, 2012

Her apple days!!

Alhamdulillah..bertemu lagi kita yer..
Assalamualaikum uols ;-)

Hari ni ibu Zahrah excited nak cerita pasal Zahrah's 1st solid food..boleh??? (suka hati ko lah aliza..dah blog ko kan??)hehehe..

From day 1-4, ibu try bagi zahrah makan APPLE PUREE..yeayyy!! YUMMMYY!!!

Actually Zahrah start makan on Wednesday, 4th Jul 2012..dikala umurnya 6mo 1d..sebab on 3rd tu dia kembung perut pulak..siap mengamuk kt umah pengasuh..huhu..so, taknak la amik risiko kan sumbat lagi mknn rime perut 'tak sedap' tu..a day after baru la bagi Zahrah makan..

Ini dia my baby Zahrah yang sampai termenung dpt makan..
~ Day 1 ~
"nape? Tak percaya ke??"hehe..

~ Day 4 ~
"it's yummy!!! give me more"
Resepi puree apple ni boleh dapat dari macam2 web..google je..and ibu suka baca dari blog ni & ini..byk ilmu pasal pemakanan anak2 kecik..selain dari tu, ibu download dari android app 'Baby Recipe Lite' senang je..hehe..

Nak tgk cara2nya..ini dia..

~ Semudah A B C 1 2 3 ~
a) Potong epal kecik2 and stim/rebuskan..jangan banyak sgt air yer...
b) blend epal yang telah distim/rebus tu sehingga hancur & smooth..tambah sikit air kalau perlu..air masak/rebusan (pernah terbaca tak boleh guna air rebusan buah apa ntah..tak ingat..so sy guna air masak je..huhu)..
c) masukkan dalam ice cube dan biarkan sejuk seketika..jangan lama2 sgt coz bakteria mudah 'hinggap' kalau terdedah lama2..
d) dah sejuk boleh la simpan dalam freezer..utk jangkamasa 3-6mo..insya-Allah selamat dimakan..
e) untuk serving, boleh cairkan lagi cubical puree tu dgn susu..lagi enak dimakan..
Senang kan?? Sila la cuba yer ibu2..anak ibu pun suka je..manis la katakan..tambah pulak susu ibu..sangat lah superb & yummmylicious..hahaha...

SELAMAT MENCUBA!!!
Selesai 4hari makan epal..this coming 4days try bali pulak..tungguuu!!!

Tuesday, July 3, 2012

Precious 6mo baby Zahrah!!

Alhamdulillah..masa sangat cepat bergerak..pejam celik pejam celik dah 6bulan pun anak ibu, si cantik manis Zahrah Nur Iman!!!

Very precious moment with you la baby..hehe..

And the best thing is, Ibu dapat BF adik for almost 6mo (not yet 6mo la sbb ibu start BF Zahrah about 2w after ur birthdate..huhu)..tapi BF journey akan diteruskan lagi insya-Allah..

Photobucket
Happy 6mo BF Zahrah & Ibu!!

Start 6bulan jugak Zahrah dah boleh makan..yeayyyy!!!! Tak sanggup dah nak tunggu lagi2 bila tgk budak kecik ni macam mengunyah and termenung mengharap bila tgk ayah-ibu makan..Sian dia..

"takpe2 pasni adik boleh makan sekali yer..tapi syikit jela"

Merangkak? Not yet la baby..adik asik menonggeng je angkat bonbon pastu goyang kaki..hehe..comel..takpelah, usaha lagi ek..guling2 jela dulu yer selagi belum pandai merangkak ni..hehe..

Good luck Zahrah sayang!!

Last but not least..

My Sweetheart

Ayah's friend

Very short entry this time, sbb weekdays memang tak sempat nak tulis2 lama2..huhu..

Jumpa lagi dilain entry...

Daaaaa................................

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...