Sunday, March 5, 2017

Sabah Trip 2016

Assalam!!

Hello March!! The love month!
Aik, kenapa love pulak? Ya la, our anniversary day kan Bulan Mac.. Lupa ke? 😜

So, ke mana kita anniversary kali ni???
Rahsia!! Sebelum cerita anniversary start, moh kita cerita jalan2 #throwback #AhsainsOutingDay December 2016 lepas..

Dalam 3 kumpulan, kami 20 orang menghabiskan masa bersama di negeri dibawah bayu selama 4malam, termasuk 2 malam di Kundasang, Sabah.

Group 1 (2 orang) berlepas dengan AirAsia pada jam 7.30 malam
Group 2 (8 orang) berlepas dengan MAS pada jam 9.00 malam
Group 3 (6 orang) berlepas dengan Malindo pada jam 9.30 malam
Group 4 (4 orang) berlepas dengan Malindo pada jam 2.00 ptg (21/12)

Asalnya mula2 plan nak pergi satu famili, tp yg mula2 confirm boleh join, cuma mak Abah, family along dan family kami. Yang lain senyap je.. Bila dah kena "bako" ngan ktorg baru la sorg2 lagi join..haha.. Tapi, famili uda still tak join sebab sibuk nanda kertas katanya ustaz sorg tu..so, kena tinggallah diorg satu family 😊 

So, ni maklumat sikit utk perjalanan kami bercuti tahun lepas.. Lain2 cerita jalan2 kejap lagi naaa...

Flight:
Tambang seorang dalam average rm350.00 pergi dan balik.

video


Selfie dan budak2 berpisah tiada😜

Selfie lagi! Tapi lain2 flightπŸ˜‰

Jauh tokbah tokmak nak berjalan kali ni..over the sea gitu!😍

Penginapan:
Malam 20hb kami ambil hotel budget 1Borneo Tune Hotel je sebab esok pagi (21/12) dah nak bertolak ke Kundasang. Kos satu bilik utk 4bilik (Promo Early bird all in) cuma ~RM63.00). Kos satu bilik lagi harga biasa ~RM120.00 so kiranya kami dapat murahlah, kena dengan "budget trip" kan😊

Di Kundasang, kami ambil homestay 3bilik di Kundasang Greenhil Homestay 2. Kos RM450.00 semalam (harga public holiday), total termasuk 5% diskaun hanyalah RM855 utk 2 malam. Budget homestay jugak la kan..dpt rm450 semalam utk rumah 4bilik.. Ok la tu kan.. Boleh bbq semua. Tapi, since kat kundasang xde mcm supermarket tu, so barang2 seafood utk bbq kami beli kat kk, then sayur2 kat pasar kundasang. Well, kundasang kan terkenal dgn sayur2an fresh kan..

Nak ke pasar pun dekat je dari homestay ni.
Cumanya, homestay ni jauh sikit dari ranau la..so, nak ke ranau makan setengah jam jugak nak sampai. Setengah jam dengan mukabumi jalan kat sana terasalah lama walaupun view gunung sangat cantik sepanjang jalan. U ols kena keluar pagi tau sbb view sgt nice diwaktu pagi sebelum kabus menyelubungi gunung..

Malam pertama kat homestay tu, sbb dh penat sgt perjalanan dr kk, singgah macam2 tempat, so makan kfc jela. Nasib baik kat town ada kfcπŸ˜…

Mlm kedua baru buat bbq.

video

Kawasan homestay ni dekat dengan Kinabalu Park, Strawberry Park, Desa Dairy Farm dan War Memorial. Ikut kilometer mmg dekat je..tp like i said earlier, mukabumi je buatkan kita rasa jauh..haha.. Other sides, dekat ranau pun ada tempat menarik utk dilawati. Nanti i ols share jalan2 area kundasang dan ranau yer.

Btw, first time i rasa "gerakan bumi" jam 4pagi hari ketiga tu. Cuak sampai xleh tido lepas terjaga. Bila tanya org lain diorg xsedar. Apakah?πŸ˜‚ Imaginasi i sorg je ke?

Tapi, tidak. Memang berlaku getaran sbb makcik2 kat pasar bagitau diorg tido kat van pun rasa bergegar..huhu..

Alhamdulillah everything is fine.

Balik dari Kundasang, kami berpecah kepada 3 group lagi (lain2 hotel). Kami 8org ambil Basic Hotel, another budget hotel. Ok for backpackers but not recomended for families kt sbb kawasan dia mcm rumah kedai😊. Tapi dekat dgn KK city. Another group bermalam di Kinabalu Gaya Hotel (juga dekat dengab city) dan Casuarina Hotel (dekat Tanjung Aru, jalan kaki je ke pantai).

Transportation:
Kami sewa 2 van company dapat harga staff la kan πŸ˜‰
Another one is hilux. Total utk 3 transports, dalam RM1500 la. Ni rough figure je 😊

Enjoy!!

P/s: tunggu next post utk itenarary 1st day yer 😁

xoxo,
Ibu Zahrah

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...