Wednesday, November 2, 2011

Cerita Ibu ^ Pengalaman Ibu Mengandung ^

Assalamualaikum...

30weeks pregnancy ~ full of excitement..

Nikmat sebenar seorg wanita ketika mengandung yang semestinya tak akan dapat dirasa oleh semua lelaki..
Walaupun penuh cabaran & dugaan, tapi semuanya sanggup ditempuh..

Alhamdulillah...

Morning Sickness vs Afternoon Sickness

Perkara normal yang akan dilalui oleh kebanyakan ibu2 mengandung..tapi bagi Ibu yg tengah mengandung ni, morning sickness bukanlah sesuatu yg amat teruk..tetapi afternoon sickness..

Apa yg dilaluinya..pagi2 semestinya akan 'tersedak' sikit time gosok gigi..xboleh nak elak dh..kalau nk jugak elak, xyah la gosok gigi (pastu pegi keje??), boleh?huhu..

and bila dh dkt lunch hour mmg xboleh mkn lewat..selalu jam 1.30 baru nk turun lunch pun boleh, tapi since my 1st trimester hari tu, kena turun lunch sejam awl..mkn seawal jam 12.30 pun ada masalah jugak..cepat lapar!! Bila dh kul4 mcm tu, perut dh start berangin minta isi..padahal mknn kt cafe dh xde..nk balik pun ada sejam lebih lg..so, yg mampu buat, mkn biskut ngn air milo jela..tp still tak cukup..so, perut masuk angin and masa utk 'keluarkan' balik segala isi perut.. Lembik longlai la jadinya..huhu..

Time balik dr ofis plak lain ceritanya..since perut dh 'kosong' balik kat ofis tu, dlm keta mmg dh xboleh nk ckp2 (gurau senda bagai) ngn husband ..ngunyah asam je..bila nak gelak2 sikit je pastu dh rase lain macam..and selalunya mmg akan muntah lagi dlm keta..so mmg dh siap2 bwk plastic bag standby dlm keta..

Begitulah kisahnya 'morning' sickness saya..

and sekarang..
Alhamdulillah, semuanya baik..dh xde2 muntah2..just pening2 biasa je..and undercontrolled..

Full Puasa in MyLife

Selama berpuluh tahun (dah puluhan tahun ke ek??hehe..) puasa xpenuh, dis time puasa saya dapat full..Alhamdulillah..

Nasib saya baik bila morning sickness semakin berkurang sebelum bulan puasa..around my 16th weeks of pregnancy tu, semua umat Islam mula berpuasa..and b4 bulan puasa lg saya dah try puasa during weekend and also weekdays..just nak try tahap 'kekebalan' untuk berpuasa ketika pregnant (walaupun sbnrnya tgh gabra sbb tak abes ganti puasa lagi..hehe) and semuanya ok and mampu ditanggung..and thanks Allah for giving me that kekuatan..Syukur!!

Perkembangan Wan~Dayang

Dari sekecil2 janin hinggalah menjadi another makhluk Allah..itulah kebesaran kejadian yg diciptakan oleh Yang Maha Esa..Sehingga Week 30, Wan~Dayang telah mencecah berat hampir 1.5kg..Alhamdulillah, membesar dgn sihat hendaknya..dan semoga semakin sihat hingga tiba masanya untuk kami 'bertemu'..Insya-Allah...

Jika dulunya Ibu mengandung ni jalan mcm lipas kudung, sekarang tidak lagi..bertukar mcm itik..terkedek2 je jalan..pastu duduk pun menyandar je..hehe..

and ofcourse la bila Wan~Dayang semakin membesar, kewujudannya didalm sana juga semakin terasa..jika dulu rasa macam kena geletek sikit2 je..skrg ni, perut Ibu dah senget-benget..and kadang2 terkeluar "Ouchh"..sgt active yer kamu ni..bagus la kan kalau aktif, kalau senyap je nnt Ibu yang risau and akan start panggil2 dia..and the best thing is, bila Ibunya memanggil, dia akan menyahut dgn pergerakan..Love that moment very much!!!

Mesti kalian tertanya2 kan kenapa saya panggil Wan~Dayang??
Sincerely, me myself also don't know the reason..it just advice from my Mak xperlu gelarkan apa2 lagi di awal2 pregnancy..and i follow that advice..tapi i think at this point of time, and kandungan pun dah 7bulan, officially i want to call this little caliph as MyLilKechik..ok tak???hehe..

Boy or Girl??

Dah menjadi lumrah, setiap kali ada ibu mengandung, pastu org sekeliling akan tanya2 jantina baby yg dikandungkan..and selalunya org akan tgk perut kita and start meneka..if perut nampak kemas je, possibility to have boy is high..and if mcm bersepah je perut tu, maybe girl..

and ada mcm2 andaian and cara org2 sekeliling nk meneka ni..antaranya....
  • Perut 'kemas' atau 'bersepah' ??
Kemas means perut nmpk mcm kedepan sikit and maybe kalau tgk dr belakang mcm org tak mengandung je kot..and kalau bersepah plak diorg ckp perut mengembang smpi ke sisi badan..so akan nmpk mcm perut besar sikit kot..and For Me, ramai yg tgk perut saya akan ckp boy..but bila diorg pegang2 perut plak (ala2 mcm doctor kan)..tukar jd girl..boleh plak kan..hehe..

  • Ibu makin Cantik atau makin Selekeh??
Yang ni agak kelakar la..sbb first time dgr org teka2 tgk ibunya..as For Me, one of kakak officemate dari awal2 my pregnancy lagi hingga lah dh nak masuk 31weeks ni, benda yg sama dia ckp..

"Akak rasa girl la, awak..sbb awk nmpk makin cantik & berseri" kata kakak tu (tp skrip saya la..hehe)

Then, saya pun malu2 gak la masa tu..

^ cantik ke ibu mengandung ni?? patut la i rasa mengembang je perasannya..hehe ^
  • Budak Lelaki ke Perempuan yang Suka kat Ibu???
Yang ni pun rasanya mmg ramai yg tau..kalau budak lelaki yg suka dekat2 ngn pregnant lady tu, maybe sbb dlm perut tu ada "GF" dia..and sebaliknya..tapi For Me, saya agak konfius sikit sbb anak2 buah saya si Elisya & Rifqi tu dua2 ok je dgn saya..xde nangis2 plak..huh

Then, my Mak cuba buat cara lain plak..dia suruh saya dukung Rifqi and angkat sikit je Rifqi dr perut, then tgk kaki dia..kalau dua2 kaki terangkat, means dlm tu boy..tapi kalau sebelah kaki je angkat..maybe girl la..
So, that time, Rifqi mmg angkat sebelah kaki je..hehe..
  • Scan jela kalau nk senang..
Sebenarnya, even scan pun kadang2 kita tak dapat nak teka..sbb maybe time scan tu si dia main sembunyi2..so susah nak nmpk..tapi kalau boy, selalunya mmg obvious sikit la..sbb dia ada'bird' yang dpt ditunjukkan..hehe..

Tapi, time saya scan dulu, Dr. Ani cuma mampu ckp "Nampak macam 'tembam' je"..
Apakah maksudnya???hehe...

So, kalian semua mesti dh agak kan MyLilKechik punya gender..
For me, it is ok if girl or boy, yang penting MyLilKechik sihat sejahtera dan sempurna kejadiannya..
Insya-Allah...Amiinnn..

Itulah antara pengalaman M2B ini ketika mengandung..masih ada kurang dari 10weeks lagi untuk kita bertemu ya, MyLilKechik..can't wait to see you (bila tiba waktunya kta ditakdirkan bertemu)..and i'll remember this precious moment (of bringing you) forever..

To all, please do pray for our healthy..

“Ya Allah, peliharalah bayi ini selama ia di dalam kandunganku, lahirkanlah ia daripada kandunganku dengan kelahiran yang mudah, sihatkanlah ia serta sempurnakanlah kejadiannya, Ya Allah, Semoga ia menjadi Umat-Mu yang Soleh dan Solehah”


Amiinnnn...

Yang di~Intai,
~ @Liza ~

*******************************************************
p/s: nantikan Cerita Ibu ~ Checkup Time!! later, ya..

3 comments:

  1. Panduan berguna...hihihi :D

    ReplyDelete
  2. Syokkan pengalaman mengandung.....rindu pulak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blogshop o_O